Perquè ho fem?

Espai natura és una associació sense ànim de lucre que des de fa anys treballa per l’educació mediambiental.

Des d’Espai Natura divulguem el respecte i l’estima cap a l’entorn que ens envolta. Les accions del humans tenen un impacte molt important sobre les altres especies, ja siguin plantes o animals, que conviuen amb nosaltres. Des d’aquí volem ajudar-les a viure amb tranquil·litat i creiem que la millor manera és proporcionant una educació sobre els valors envers la natura que faci que aquest respecte i estima arribi amb facilitat.

L’últim segle els humans vàrem deixar de mirar la natura tal i com ho havíem fet abans. Amb l’esclat de la indústria, l’alta tecnologia, la informàtica i l’abandonament de les zones rurals per concentrar-nos a les ciutats la relació dels humans amb la natura ha passat a ser cada vegada més distant. En alguns aspectes això ha beneficiat el creixement dels espais forestals que havien estat molt desforestats i la reaparició d’espècies que vivien molt amenaçades, però d’altra banda la producció intensiva i el no tractament de residus, l’obtenció descontrolada de recursos, entre d’altres ha generat zones en que la supervivència de les espècies que hi viuen està al límit.

Entrant en aquest nou segle i mil·lenni des d’Espai Natura volem començar a fer les coses bé. Sabem en quina situació estem. Sabem d’on venim, per on hem passat i on som. Ara toca intentar adaptar les coses, mostrar els coneixements necessaris, els valors i divulgar el que hem après per tal de viure tal i com ens hem acostumat però canviant aquelles coses que malmeten la natura d’una manera o altra. Cada vegada més s’han de realitzar totes les accions pensant com poden afectar aquestes a la natura i fer-ho de manera que l’impacte sigui el menor possible. D’aquesta manera podrem viure amb les comoditats que ens hem acostumat, millorar-les i fer-ho durant molts anys, perquè no tindrem tantes problemàtiques com les que apareixen actualment que ens fan replantejar com actuem i el respecte que tenim cap al nostre planeta.

 

Qui ho realitza?

Amb un fort esperit de treballar amb interdisciplinarietat, aglutinant els millors coneixements de cada especialitat ajuntem geògrafs, ambientòlegs, biòlegs, mestres, monitors titulats i directors d’activitats en el lleure per aconseguir unes bones activitats, estudis i treballs adaptats al lloc i a les característiques del grup de cada moment.

Tot i no comptar constantment amb especialistes en cada disciplina des d’Espai Natura creiem molt en la col·laboració puntual de personal dedicat al diversos temes per dur a terme accions concretes. Quan un treball, activitat o estudi requereix la participació d’un expert es busca el suport d’un dels nostres col·laboradors per dur a terme aquella acció concreta. El col·laborador se l’estudia, l’analitza i l’adapta de la millor manera, amb l’ajut de la resta de l’equip que hem requerit per aquella acció.

L’equip constant d’Espai Natura esta format per titulats en educació, geografia, i ciències ambientals. Amb aquest equip cobrim molts dels objectius principals que tenim marcats des de l’associació, però tal com hem dit, la nostra filosofia de treball es basa amb la interdisciplinarietat i sempre que podem busquem la col·laboració d’especialistes per donar un valor afegit a tot el que realitzem.

 

On treballem?

Des d’Espai Natura creiem que no ens hem de tancar a una zona molt especifica de Catalunya per a realitzar les activitats, treballs, estudis…

A Catalunya hi tenim mostres de molt hàbitats diferents i en cadascuna d’aquestes zones les coses que s’hi poden fer són especials. No és el mateix fer snorkel a la costa brava que al delta de l’Ebre, o anar a passejar pel Montseny o per Montserrat. Com que a cada zona hi ha unes especificitats concretes des d’Espai Natura estem disposats a treballar-les. D’aquesta manera per realitzar les nostres activitats les adaptarem al lloc on es realitzin.

Tot i que Catalunya és el nostre àmbit d’actuació més directe, també estem oberts a sortir fora de Catalunya. Creiem que l’exploració de les problemàtiques que afectes d’altres indrets, les seves metodologies, el seu llenguatge específic, les eines que utilitzen, etc. poden ser molt útils per dur a terme alguns dels treballs que realitzem a casa nostra. El nostre coneixement també estem disposats a exportar-lo a d’altres indrets si això ha de ser beneficiari per qui el vulgui utilitzar. Així tot i centrar-nos més en Catalunya, també podem participar en projectes d’altres països.

El grup que vulgui participar en activitats organitzades per nosaltres sabrà que s’ha estudiat la zona on volen anar, les activitats que es volen fer, el tipus de grup que seran i el nombre per tal d’oferir-los-hi les activitats a mida, d’acord amb el que hem parlat abans.